Как да осигурим ефективност от едно обучение

Организираме обучение. Или изпращаме служител/-и на външно обучение. Предизвикателство ли е това?

Какво пък толкова има в това – намираме фирмите, които предлагат обучения, преценяваме цените спрямо бюджета и остава да намерим подходящата дата. Нищо сложно. А и в “Човешки ресурси” могат да свършат тази работа.

До тук всичко е ясно и просто. Ето, вашият човек отива на обучението, разчитате на това, че е научил и усвоил каквото е нужно.. връща се отново в практиката и.. няма кой знае каква положителна промяна. Защо се случва така? Как да избегнете такъв ефект?

Вместо да обвините фирмата, провела обучението или “Човешки ресурси”, че не са направили подходящия за вас избор, можете да направите ето това:

 1. Преди да го изпратите на обучение, обсъдете тази възможност със своя служител. Защо го изпращате, какво сте наблюдавали в неговата работа и искате да се промени. Потърсете неговото мнение за ползата, която той/тя лично може да извлече за себе си от това обучение. Сложете на масата и какво очаквате да се случи след обучението, какво ще ви покаже, че човекът ви работи в желаната посока..
 2. Не се задоволявайте с общи коментари от типа “всяко ново нещо е добре дошло”, “човек винаги може да научи нещо ново” или “ще видим какво ще ни кажат на обучението”. Убедете своя служител да поеме своята отговорност в процеса – ако не успеете, рискът другите да виновни, че не е научил и приложил “нещо ново” ще бъде голям.
 3. Уверете се, че присъства на обучението. Интересувайте се какво е мнението му, как върви. Окуражавайте го да задава въпроси, да намира отговори. Помогнете му да бъде активен в процеса на учене. Чували сте поговорката “Можеш да заведеш коня до водата, но не можеш да го накараш насила да пие”. Покажете му какво ще спечели, ако го направи.
 4. След като приключи обучението, потърсете обратна връзка от служителя. От какво е доволен, какво е било интересно за него, какво ще приложи в практиката си, как ще го направи. Така ще му покажете, че вие реално очаквате резултати от обучението в практиката.
 5. Ако сте успели да получите от своя служител конкретни предложения и идеи какво ще промени в работата си, наблюдавайте какво се случваи следете дали приложението върви по план. Ако забележите, че нещо не се получава,
   1. окуражете го да не се отказва
   2. обсъдете с него затрудненията
   3. заедно решете как да ги преодолеете
 6. След месец или два направете преглед на начертания план и ще прецените доколко обучението е било добра инвестиция в този вид и за този служител.
 7. Когато правите оценката на работата (според правилата на вашата компания може да е веднъж годишно или на шест месеца), напомнете за взаимните ви ангажименти около участието в това обучение и планирайте нов ангажимент с обучение за следващия период като мотивационен ход.

Помнете, че служител, който не желае да бъде обучаван или смята, че знае всичко, няма да успее да си вземе нищо от едно обучение – дори по ваше мнение да има какво. Обучението е мотивация за онези служители, които искат да напредват в работата си и да имат вашата подкрепа.

Ролята на мениджъра остава основна и водеща за напредъка на служителите, а развитието на хората е процес.

В обучението ни за мениджъри “Коучингът като лидерски стил” от промоционалната ни програма “Лятна магия” ще обърнем специално внимание на технологията на тези разговори.

Теди Ангелова

 

Теодора Ангелова

About Теодора Ангелова

Теодора Ангелова - дългогодишен трейнър и коуч, член на Международния Институт. по Коучинг и Менторинг. Работи в партньорство с международни компании като The Training Associates (USA), ITO (Austria), OMG (USA). Основател на TARGET HD - екип от специалисти в областта на управлението, продажбите и работата с клиенти, който успешно работи с международни и български компании от 2005г. насам.
Tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Как да осигурим ефективност от едно обучение

 1. Pingback: Лятна магия – ” Коучингът като лидерски стил” | ТАРГЕТ Хюман Дивелъпмънт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *