9 начина да мотивирате без пари

coins-1015125_1920В LinkedIn беше публикувана статията “9 неща, които мотивират служителите повече от парите”. У нас на почит е автократичният подход в ръководенето на хора. В сравнение с него, препоръките в статията са като предложение за пълна слободия. Разумният баланс се постига трудно и се изкушавам да цитирам героя на Шон Конъри от филма “Клопка”: “It’s impossible but doable”. Ще предложа една българска вариация на тези девет мотиватора:

1. Когато някой направи постижение – похвалете го пред всички. Това ще направи и вас като мениджър за изглеждате по-авторитетен и стабилен.

2. Направете екип – включете в него хора с различни силни страни, така че да се допълват. Лидер в екипа е една от ролите, не по-привилигеровано положение.

3. Питайте служителите за мнението им и слушайте идеите им – даването само на нареждания и инструкции ще ви изяде времето и нервите. А можете да чуете много интересни предложения, не е нужно всичко да измисляте сами.

4. Критикувайте насаме и винаги с основание. Старайте се комуникацията ви със служителите да не е само критика, а също и обмен на идеи, въпроси, споделяне на опит.

5. Изисквайте най-много от най-добрите и непрекъснато разгласявайте постиженията им. Хем ще ги мотивирате, хем така ще насърчите останалите да ги последват.

6. Разговаряйте със служителите като с хора, равни по човешки права на вас. Не се ограничавайте само с официалните заповеди, нареждания и директиви. Разговаряйте.

7. Давайте малки награди на заслужилите – специални разрешения, отстъпки от някои не-дисциплинарни правила, малки материални изрази на внимание

8. Ако ще правите фирмено парти или тиймбилдинг, първо се уверете, че екипът ги приветства и не ги приема като израз на неуместна показност. Хората ви може да приемат по-добре една вечеря и разговор с вас в неформална обстановка.

9. Казвайте “Благодаря”, когато нещата вървят добре. Не се крийте, когато не вървят.

Истината е, че има и още :-)))

 

Теди Ангелова

About Теди Ангелова

Теди Ангелова е автор с фокус върху осъзнаване на личната сила, развитие на потенциала и живот в активен баланс. Работи с хора в процес на промяна и поставяне на нови цели в личното и професионално развитие. Обича да предизвиква общоприетото и да разкрива скритото. Един от пионерите в трейнинга (от 1992г.), а впоследствие и в коучинга (от 2002г.) в България. Представител на Международния Институт за Коучинг и Менторство за Балканите.
Tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to 9 начина да мотивирате без пари

  1. Както Теди Ангелова каза вече, отдавна повтаряме тези правила и ги знаем наизуст. Друг въпрос е как успяваме да ги спазваме. Моето последно лично откритие е идеята за екипа – временен проект с отговорник (Project Manager). Мисля, че има много потенциал в този подход.

  2. Saurabh says:

    Life is short, and this article saved vlaabule time on this Earth.

  3. websitez says:

    I love what you guys tend to be up too. This kind of clever work and exposure! Keep up the very good works guys I’ve you guys to my blogroll.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *